latinica  ћирилица
18/09/2023 |  15:39 | Аутор: РТРС

У току санација корита Врбаса вриједна више од 5,6 милиона КМ

У току је санација корита ријеке Врбас кроз урбано подручје Бањалука, а вриједност овог уговора је 5.677.136 КМ без ПДВ, објавила је Јавна установа Воде Српске.
Воде Српске - Фото: РТРС
Воде СрпскеФото: РТРС

Радови се изводе на дионици од границе општине Лакташи и града Бањалука, узводно у дужини око 1.300 метара, према уговору који су Воде Српске, као инвеститор потписале са изабраним извођачем радова "Еко-Еуро тим" Бањалука.

Финансијска средства за реализацију ове мјере обезбиједила је Влада Републике Српске путем новог кредита од Европске инвестиционе банке у укупном износу од 19 милиона евра, за реализацију више мјера заштите од поплава у Српској.

Санација ријеке Врбас кроз градско подручје Бањалуке одвија се планираном динамиком, а рок за завршетак је 31. децембар 2024. године, наведено је из Вода Српске.

Према Главном пројекту уређења водног режима ријеке Врбас на подручју Бањалуке, предвиђено је уређење корита у укупној дужини од 5.827 метара, од границе општине Лакташи и града Бањалука до старог моста у Трапистима.

Захваљујући финансијским средствима које је обезбиједила Влада Републике Српске, Јавна установа Воде Српске потписала је уговор за уређење прве дионице од укупно планираних радова по пројекту, а у наредном периоду приступиће се сљедећим фазама санације ријеке Врбас.

Циљ овог пројекта је да се уређењем и стабилизацијом обала и доградњом заштитних објеката обезбиједи адекватна заштита урбаног подручја Бањалуке од штетног дјеловања поплавних вода Врбаса.

Како је наведено, један од циљева је и да уређење корита Врбаса буде квалитетна полазна основа за даљу планску урбанизацију бањалучких насеља уз ријеку Врбас, односно за изградњу архитектонских, рекреативних и осталих пратећих садржаја на потезу водног тока Врбаса кроз Бањалуку.