latinica  ћирилица
18/09/2023 |  17:10 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Затварање предмета "Икона" - логичан завршетак покушаја да се распири русофобска хистерија

Амбасада Руске Федерације у БиХ оцијенила је данашњу вијест о затварању предмета "Икона" логичним завршетком неславног покушаја да се распири русофобска хистерија.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Овај случај је, истичу из Амбасаде, примјер тога како функционише антируска пропаганда, чија је суштина да се измисли повод како би Русију окривили због свих смртних гријехова.

- Тако је било у случају Скрипаља, у случају Наваљног, других сличних информацијских спинова. Тако ће, несумњиво, бити и са злогласном Бучом, Краматорском, драмским позориштем у Мариупољу, "Сјеверним токовима". Истина ће побиједити - речено је у овом дипломатском представништву.

Тужилаштво БиХ је донијело одлуку о непровођењу истраге у предмету "Икона" у вези са иконом коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

У наведеном предмету, Тужилаштво БиХ је од Генералног тужилаштва Украјине, добило одговор по замолници за међународну правну помоћ у којем се наводи да се наведена икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност.