latinica  ћирилица
18/09/2023 |  18:09 ⇒ 19/09/2023 | 11:48 | Аутор: РТРС

Да ли нам се вратила корона? (ВИДЕО)

Америком и Европом хара нова подваријанта вируса корона, звана "ерис".
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Истовремено и у Републици Српској повећава се број новообољелих.

Љекари упозоравају, за разлику од претходних мутација ковида - "ерис" се шири брже и лакше.

Провјерили смо - на које симптоме требамо обратити пажњу?

У Српској је повећан број пацијената с респираторним инфекцијама.

У посљедњих седам дана у Институту за јавно здравство, од 83 лабораторијска узорка - нови вирус корона потврђен код девет особа.

Бројке нису релевантан показатељ тренутне епидемиолошке ситуације, упозоравају љекари.

- Укидањем пандемије - укинуте су мјере, те се ради мали број тетирања, због чега не можемо говорити о сигурном броју. И ми заиста у амбулантама имамо већи број пацијената с неком врсте респираторне инфекције - навела је Косана Станетић, начелница Породичне медицине у Дому здравља Бањалука.

С доласком хладнијих дана боравак у затвореном - додатно погодује ширењу вируса.

Да ли је ријеч о вирусној или бактеријској инфекцији тешко је утврдити, јер су клиничке слике сличне - објашњавају епидемиолози.

Симптоми су кихање, цурење из носа, грлобоља, осип на кожи, осјећај малаксалости.

- Оно што је охрабрујуће - блаже су клиничке слике, које не захтијевају хоспитализацију. Главобоља, могућа температура, кашаљ. Тежа клиничка слика није се јављала у протекла два мјесеца - појаснио је Младен Грујичић, специјалиста епидемиологије, Бијељина.

Десет пацијената на УКЦ-у, код којих је потврђен вирус короне, збринуто је на болничком лијечењу и нису животно угрожени.

- У овом тренутку, мислим да су подваријанте вируса занимљивије епидемиолозима. Зато што се доказало, да су сви који су стекли на природан начин антитијела или су на вјештачки начин, вакцинацијом, заштићени - навела је Антонија Верхаз,  начелница Клинике за инфективне болести у УКЦ Републике Српске.

Љекари објашњавају, да се сценарио из 2020. године не би требао поновити. С доласком нових сојева - клиничке слике су, ипак, блаже.