latinica  ћирилица
18/09/2023 |  19:52 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Требиње: Није било потезања оружја, само вербални сукоб (ВИДЕО)

Манипулације и покушаји дискредитовања институција одавно су на сцени. Ако не предсједника Републике, а онда његових најближих сарадника. Посљедњи је, наводни, сукоб уз потезање оружја у Требињу. Шта кажу званичне информације?!
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Као бомба у недјељном примирју, са југа Српске експлодирала је вијест! "Савјетник предсједника Републике Бранислав Окука насрнуо је на бизнисмена Момчила Мандића. Потегао је и пиштољ". Мандић се брже – боље огласио у блиским медијима. Поткријепио новинске натписе. Догађај окарактерисао као покушај убиства. Говорио о "моралу, патриотизму и поштењу". Другачију причу испричао је у полицијској станици, гдје су оба актера саслушана. И обојица негирали употребу оружја. И изјаве потписали. У медијском иступу Мандић је, међутим прећутао да је био у друштву лица с централне полицијске потјернице.

- Лице је лишено слободе приликом интервенције полицијских службеника током вербалног сукоба лица иницијала Б.О. и М.М. Полицијски службеници су саслушали оба лица као и лице иницијала С.Л. које је било у пратњи лица иницијала М.М - наводе у саопштењу у Полицијској управи Требиње.

И из надлежног Тужилаштва исти став - нема елемената кривичног дјела, о којима је у медијима Мандић причао.

- Тужилац је утврдио да не постоје елементи кривичног дјела, односно да лица учесници инцидента нису упућивали пријетњу односно користили ватрено оружје. Као и да се не осјећају угроженим ни један, самим тим није било елемената кривичног дјела - истакао је Срђан Вукановић.

Зашто је онда Мандић, који је одлежао петогодишњу затворску казну због малверзација у предмету "Привредна банка", док многе пословне активности и приватизације и даље носе печат сумњивих, једну причу причао полицији, а другу новинарима!? Да ли да прикрије информације о хапшењу сарадника Слободана Лаловића, којем је, како су преносили медији у региону, претходно лисице на руке стављала и црногорска полиција, због сумње да је уочи изборног циклуса, у Црну Гору уносио новац за куповину гласова. Или да се приклони шмитовско- сарајевској ујдурми против Кабинета предсједника Републике.

Милорад Додик одговара – да није трагично, било би комично. Мандић је, каже, дословно слагао све. Чињенице су документоване и јасне. Потписао их је под пуном материјалном и кривичном одговорношћу у полицији. Управо Мандић са сарадницима покушао је да нападне Окуку, који није извлачио никакав пиштољ. Вербални сукоб имао је за циљ да докаже Мандићеву моћ у намјери да вршља по Републици Српској како он мисли да треба и да дијели правду према свима који нису по његовом мјерилима. Овај пут то није прошло, неће ни у будуће, наводи предсједник Републике.

- Апсурдно је доводити у исти контекс патриотизам Окуке и Мандића. Први је Републику Српску натопио крвљу као један од ратних команданата у Специјалној бригади полиције, а други је параноичан и пресуђени криминалац који глуми невинашце. Није ово Мандићу први сукоб с ратним командантима. Ваљда грижа савјести ратних профитера доводи до замјене теза у мјерилима вриједности - нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Спин, афера, скандал, хајка... и ето "материјала" за јавно сатанизовање чим политичко- медијско- параобавјештајни лоби таргетира мету. Истраге, ако до њих и дође, најчешће трају годинама и извлаче се на површину кад затреба. Матрирца је то која поприма обрисе хроничног, а због које нико не сноси одговорност!