latinica  ћирилица
18/09/2023 |  20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: Ситуација око жита бескрајна галама Запада и монопола које контролишу

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова описала је данас ситуацију око украјинског жита као ''бескрајну халабуку'' западних земаља и монопола које контролишу у агроиндустријском сектору.
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Марија Захарова (фото:EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

- А сви они заједно, режим у Кијеву, ЕУ, НАТО, свјесни су да је америчког државног секретара Ентонија Блинкена недавно поново "забринуо" проблем глади у свијету и није могао да нађе ништа боље од тога да за све криви Русију? Горе од посљедње шале је цијела ова игра око украјинског жита - написала је Захарова на Телеграм каналу, коментаришући најаву Кијева да ће тужити Пољску, Мађарску и Словачку Свјетској трговинској организацији.

- Какве су то махинације? Каква је то бескрајна галама западних влада и монопола које контролишу у агроиндустријском сектору, што доводи до спекулација на тржишту хране? Свијет је уморан од игара Запада око безбједности хране, које се окрећу у глобалне катастрофе, пропасти поштених фарми и дослуха на берзи“, додала је Захарова, преносе РИА Новости.

Раније је Министарство економије Украјине саопштило да је Кијев поднио тужбе Свјетској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Мађарске и Словачке због забране увоза украјинских производа.

Европска комисија је 15. септембра донијела одлуку да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мјере контроле извоза.  Након тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске саопштиле су да ће једнострано продужити забрану.