latinica  ћирилица
18/09/2023 |  21:06 ⇒ 21:10 | Аутор: РТС

Српски рвач Стеван Мићић златни на шампионату свијета

Репрезентативац Србије Стеван Мићић освојио је златну медаљу на Свјетском првенству у рвању у Београду победом над Јапанцем Руијем Хигучијем 7:4 у категорији до 57 килограма слободним стилом. Рус у саставу Србије Хетик Цаболов је побједом над Азербејџанцем Тураном Бајрамовим 6:4 у категорији до 74 килограма слободним стилом освојио бронзу, самим тим још један члан селекције Србије са олимпијском визом.
Стеван Мићић (фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Стеван Мићић (фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Послије изборене олимпијске визе победом у полуфиналу, Стеван Мићић у Париз наредне године иде као свјетски шампион.

Мићић је послије почетног одмјеравања снага својио је прва два поена на половини прве рунде. Хигучи му је узвратио у посљедњим секундама тог периода.

Јапанац је боље отворио наредну рунду преокретом на 4:2, али му је Мићић узвратио. Одличан напад српског рвача у последњем минуту друге рунде донИо му је предност 6:4. Врло важан моменат десио се на четири секунде до краја друге рунде, Хигучи је тражио челенџ. Није преиначена судијска одлука и самим тим је Мићић добио додатни бод, који му је дефинитивно донИо злато.

Ово је прво злато за Србију у слободном стилу.

На тај велики успјех се надовезао Рус у редовима Србије Хетик Цаболов. Побједом 6:4 над Азербејџанцем Тураном Бајрамовим је постао други рвач Србије са мјестом у Паризу 2024. године.

Цаболов је искористио неисксутво младог ривала и у финалу дошао до побједе, самим тим бронзане медаље.

Послије слободног стила, наредних дана крећу борбе у грчко-римском стилу.