latinica  ћирилица
18/09/2023 |  22:30 ⇒ 19/09/2023 | 11:47 | Аутор: РТРС

Други угао: Право на мјесечни борачки додатак од првог октобра имаће сви борци од прве до седме категорије (ВИДЕО)

Право на мјесечни борачки додатак од првог октобра имаће сви борци од прве до седме категорије који су провели бар мјесец дана у зони борбених дејстава, изјавио је министар рада и борачко - инвалидске заштите Српске Данијел Егић, гостујући у нашој емисији "Други угао".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Од наредне године, мјесечни борачки додатак умјесто досадашњих двије марке и 20 пфенига по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, износиће три марке. За јединствени мјесечни борачки додатак из Влада ће из буџета издвојити додатних 150 милиона марака.- Од првог октобра борци који се пријаве на вријеме, улазе 6. и 7. категорија, а до сада смо имали првих пет категорија, улазе у остваривање права мјесечног борачког додатка. С тим што ће у ова прва три мјесеца, у задњем кварталу ове године бити плаћано по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, то је важно нагласити због недоумица на терену, по 2,20 КМ као и до сада. Промјена је та што сви улазе а цијена остаје иста. А од нове године, 1. јануара се тај новчани износ повећава на 3 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава - истакао је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, истиче да је направљен добар корак ка побољшању статуса борачке популације.

- Ако се узме, како сам ја посматрао у буџету, милијарду и мало мање од 200 милиона се издваја за плате свих буџетских потрошача, а да ћемо ми сада овим што смо увели, рјешавајући ово питање добити сљедеће године додатних 150 милиона, онда ће само та социјална издвајања за борачке категорије прећи цифру од 400 милиона, што значи да је то, трећину ћемо добијати ми у односу на све остале. Са тог аспекта ако се посматра на такав начин, онда онај ко хоће да посматра проблем објективно, мора да каже да је ово добар корак - истакао је Остојић.