latinica  ћирилица
19/09/2023 |  07:14 ⇒ 08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Аџић: Идентификовани скори сви одговорни за копање тунела

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић изјавио је да су идентификована скоро сва лица која су учествовала у копању тунела до зграде Вишег суда у Подгорици, али да је важније да се открије ко су налогодавци те криминалне радње.
Тунел у депоу суда у Подгорици (Фото: EPA-EFE/MONTENEGRO INTERIOR MINISTRY) -
Тунел у депоу суда у Подгорици (Фото: EPA-EFE/MONTENEGRO INTERIOR MINISTRY)

Према његовим ријечима, нема поузданих информација да су сва идентификована лица напустила Црну Гору, али је један број идентификованих напустио земљу у ноћи када су сазнали да се открило за копање тунела.

- То је један од највећих удара на институције система. Али зашто се чудимо што у Црној Гори постоје овакве ствари када знамо да су на челу судства били људи који су организовали криминалне групе, када знамо да унутар Управе полиције имамо дио службеника који су учествовали у криминалним активностима - подсетио је Аџић за РТЦГ.

Он је рекао да мафија "посредством људи који су остали у тим институцијама" сада покушава да се спаси.

- Јако сам задовољан досадашњим током истраге, иако нам је извјештавање медија отежало да дођемо до лица који су починиоци дјела и негдје на неки начин сугерисало тим лицима да имамо (оперативне) податке о њима - казао је Аџић.

Он је истакао да је цијела операција била добро испланирана, да се све поклопило са извођењем грађевинских радова и са великим бројем других елемената који не могу бити случајни.

- Анализом свих елемената дошло се до склапања мозаика и лица су идентификована. Ништа није било необично да се чују вибрације и употреба алата и видјели сте да ни људи који проводе вријеме у угоститељским објектима у близини ништа нису примијетили - навео је Аџић.

Црногорски министар је додао и да је сагласан да се ово криминално дјело преквалификује.

- Могу се ту пронаћи и елементи напада на уставно уређење и националну безбједност Црне Горе - предочио је Аџић.