latinica  ћирилица
19/09/2023 |  08:09 ⇒ 09:37 | Аутор: РТРС

Клокић: "Дани Српске у Србији" - веза српског народа са обје стране Дрине (ВИДЕО)

Током одржавања манифестације "Дани Српске у Србији" коју организује Представништва Републике Српске у Београду, посјетиоце очекује богат садржај и програм у 11 градова широм Србије, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је гостујући у нашем Јутарњем програму истакао да ће манифестација бити свечано отворено у сриједу, 20. септембра, у Народном позоришту у Београду, а затворена 26. септембра у Народном позоришту у Нишу.

- Кроз 11 градова Српска ће се представити у најбољем свјетлу. Ово је пројекат који је покренут је 2013. године са идејом да се грађанима Србије на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали, али и оснажи веза српског народа са обје стране Дрине - нагласио је министар.

Он је навео да се ове године уводи нешто ново, а то је да ће се представити Ансамбл "Венац" из Грачанице, хор Дечјег културног центра, "Београдски синдикат", као и Национални ансамбл "Коло" које ће и отворити манифестацију.

- Од наших умјетника пред публиком у Србији наступиће бањалучка Етно-група "Траг" и бањалучка музичка група "Оне три", док ће у Новом Саду бити представљена Енцикопедија Републике Српске - истакао је Клокић.

Клокић каже да је интересовање за ову манифестацију у 11 градова Србије велико и да су претходних година сале биле испуњене до посљедњег мјеста.

- Увијек се тражила карта више, народ здушно прати шта се дешава у Српској и радују се сваком нашем успјеху, што показује наш братски однос. Можемо рећи да је ова манифестација пробудила све оно што смо жељели код народа у Србији  - истиче Клокић.

Он је подсјетио да је Србија до сада Републици Српској донирала преко 96 милиона евра кроз инфраструктурне пројекте које су кандидовале наше општине и градови, али и неке опшптине у ФБиХ у којима је већинско српско становништво.