latinica  ћирилица
19/09/2023 |  08:09 ⇒ 08:11 | Аутор: Агенције

Пољански: Многе земље схватају да испоруке оружја Кијеву ометају постизање мира

Многе земље су свjесне чињенице да испорука западног оружја кијевском режиму омета постизање мирног рjешења украјинске кризе, изјавио је први замјеник сталног представника Русије у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, преноси ТАСС.
Украјина криза, илустрација - Фото: РТРС
Украјина криза, илустрацијаФото: РТРС

- Ако погледате говоре на састанцима УН, видјећете да многи људи снабдијевање западним оружјем називају фактором који спречава постизање мирног рјешења у Украјини или око Украјине, ма како неко приступио томе - казао је Пољански.

Како је додао, очигледно је да слање оружја у зону сукоба у тим условима - када је јасно да је режим украјинског предсједника Володимира Зеленског заправо исцрпио сопствене ресурсе и да се "одржава" само захваљујући помоћи Запада - не доприноси приближавању миру.

Руски дипломата је напоменуо да се западним државама "не допадају приче у вези са снабдијевањем оружјем и радије би се ограничиле на промоцију оних чињеница које сматрају незгодним за Русију, а које су у великој мјери лажне".

- Ако изоставимо Сједињене Државе и њихове сателите, који дјелују на основу блоковске дисциплине, онда се испоставља да они који дјелују ван овог блока изражавају забринутост у тим сценаријима, гдје испорука западног оружја постаје све опипљивији елемент ове бриге - ​​закључио је Пољански.

Пољански је раније изјавио да је Русија затражила да Савјет безбједности Уједињених нација 12. септембра одржи састанак посвећен испорукама западног оружја Украјини.

Он је истакао и да је албанско предсједавање Савјету безбједности, заједно са америчком мисијом, затражило за 8. септембар отворени брифинг поводом годишњице референдума у ​​Луганској Народној Републици (ЛНР), Доњецкој Народној Републици (ДНР), Херсонској и Запорошкој области одржаног у септембру 2022. године о приступању Русији, пренио је ТАСС.

Извор: rt.rs