latinica  ћирилица
19/09/2023 |  09:06 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Европски савјет: Поступци Приштине воде ка даљем повећању тензија на КиМ

Поступци власти у Приштини, укључујући одузимање земље на сјеверу Косова, налоге за исељење, телекомуникације и коришћење специјалних полицијских снага за полицијске дужности у заједници, нису у складу са владавином права и могу да допринесу даљем повећању тензија, саопштио је Европски савјет.
Општина Звечан (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr) -
Општина Звечан (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr)

У саопштењу, издатом након састанка у оквиру Дијалога Београда и Приштине одржаног у четвртак, 14. септембра, наводи се да непрекидни напади које врше криминалне групе и застрашивање новорегрутованих српских кадета и локалног становништва нису прихватљиви и морају одмах да се прекину.

Европски савјет нагласио је важност одржавања пријевремених локалних избора на сјеверу КиМ, како би се помогло смањењу тензија.

- Неопходно је најбрже рјешење којим би се омогућило расписивање избора. Охрабрујемо Србе на Космета да се у потпуности укључе у изборни процес и јавно објаве своје безусловно учешће - истиче се у саопштењу.

Брисел је позвао све политичке актере, на свим нивоима власти у Београду и Приштини, да се конструктивно укључе у процес који ће омогућити изборе, да избјегавају даље кораке који воде ка ескалацији и да подрже напредак у Дијалогу уз посредство Уније.

ЕУ је изразила забринутост због недостатка спровођења Споразума о путу ка нормализацији и Имплементационог анекса, у вези којих су се стране сагласиле раније ове године.

Брисел је позвао Београд и Приштину да се ангажују на конструктиван начин и у доброј намјери, а то значи да се без одгађања започне спровођење раније постигнутих договора.

- ЕУ подсјећа стране на њихову одговорност да поштују повјерљивост у Дијалогу, што је кључна компонента било ког осјетљивог политичког процеса преговора - напомиње се у саопштењу.

Брисел је изразио забринутост због недостатка напретка у деескалацији тензија на сјеверу Косова, уз напомену да ситуација остаје напета, упркос позивима ЕУ и међународних партнера на деескалацију, те да до сада предузети кораци нису били довољни.

У саопштењу се додаје да ЕУ у потпуности подржава високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља у капацитету званичника који омогућује Дијалог Београда и Приштине, као и специјалног представника ЕУ за Дијалог Мирослава Лајчака.