latinica  ћирилица
19/09/2023 |  09:57 ⇒ 11:56 | Аутор: Агенције

У Москви почеле консултације Патрушева и Ванг Јиа: Тема стратешка безбједност

У Москви су почеле руско-кинеске консултације о стратешкој безбједности, саопштила је прес служба Савјета безбједности Русије, преноси ТАСС.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Уз учешће представника министарстава и ресора двије земље, секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев и директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, министар спољних послова Ванг Ји почели су руско-кинеске консултације - наводи се у саопштењу.

Како се истиче, то је већ 18. рунда оваквих консултација између Русије и Кине.

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова изјавила је да посјета Ванг Јиа Русији има за циљ развој билатералних односа, размјену мишљења о битним темама, прије свега о стратешкој безбједности Москве и Пекинга, али и реализацију већ постигнутих договора.

Осим тога, секретар Савјета безбједности Русије учествоваће у трилатералним безбједносним консултацијама у формату Русија-Кина-Монголија. Кинеску страну представљаће Ванг Ји, а монголску секретар Савета за националну безбједност Монголије Жадамбин Енкхбајар.

Дан раније, Патрушев и његов колега из Монголије одржали су консултације у руској престоници у билатералном формату. Разговарали су о ситуацији у Азијско-пацифичком региону и заједничкој борби Москве и Улан Батора "против фалсификовања историје".

Патрушев је на састанку такође напоменуо да Русија сматра развој односа са Монголијом једним од приоритета своје спољне политике у Азији.

Безбједносна сарадња Москве и Пекинга

Русија и Кина одржавају редован дијалог о безбједносним питањима.

Тако су у јулу ове године, на маргинама састанка високих представника земаља БРИКС задужених за питања безбједности у Јоханезбургу, Патрушев и Ванг Ји разговарали о питањима продубљивања руско-кинеске сарадње у билатералним и мултилатералним форматима, као и о ширењу практичне интеракције између Москве и Пекинга у циљу свеобухватног јачања безбједности двију земаља.

Осим тога, на састанку су колеге размијениле мишљење о ситуацији у азијско-пацифичком региону.

У мају су у Москви одржане руско-кинеске консултације о јавној безбједности, правосуђу и реду и миру.

Тада су на дневном реду била питања сарадње надзорних и истражних органа двију земаља, као и координација између министарстава правде и специјалних служби, укључујући и антитерористичку област.

Извор: rt.rs