latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:07 ⇒ 11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Вјерујем Русији исто колико и Западу

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да вјерује Русији колико вјерује и Западу.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

- Колико је Запад поуздан, толико је поуздана и Русија. Посљедњих 50 година чекамо на прагу ЕУ и у овом тренутку вјерујем Русији исто колико и Западу - рекао је Ердоган за америчку телевизију ПБС у Њујорку, гдје учествује на засједању Генералне скупштине УН.

Ердоган је подсјетио да је руски предсједник Владимир Путин обећао да ће Русија послати још милион тона жита у Африку, а на питање да ли вјерује да ће Путин испунити то обећање, Ердоган је одговорио да нема разлога да му не вјерује.

Говорећи о рату у Украјини, Ердоган је оцијенио да ће он још дуго трајати, а да жели да се нада да ће се што прије завршити.

Одговарајући на питање да ли Турска има више користи од односа са САД или са Русијом, турски предсједник је рекао да се начин на који се бави политиком своди на успостављање контаката са народима широм свијета по моделу од којег који сви добијају.

- Као што имам добре односе са САД, тако ћу имати добре односе и са Русијом. И даље ћу имати однос са државама чланицама ЕУ заснован на истом приступу, вин-вин - рекао је Ердоган.