latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:20 ⇒ 11:20 | Аутор: sputniknews.com

Борељ објавио шта очекује од Београда и Приштине послије краха дијалога

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поручио је да ЕУ изражава забринутост због тога што стране не спроводе своје обавезе према Споразуму о путу нормализације и његовом Анексу за имплементацију који су, подсјећа, договорени раније ове године, а обавезујући су и играју улогу на европском путу КиМ и Србије.
Ћозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Ћозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

У изјави која је објављена на сајту Европског савјета, наглашено је да је потребно да се стране ангажују конструктивно и у доброј вјери, што значи почетак имплементације на основу приједлога ЕУ без даљег одлагања и такође укључује обавезу обје стране да у потпуности имплементирају све претходне споразуме о дијалогу.

- Рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова - наводи се у саопштењу Европског савјета у којем је Косово означено са "звјездицом - објавио је Борељ пет дана након састанка на високом нивоу у дијалогу Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу.

ЕУ подсјећа стране на њихову одговорност да поштују принцип поверљивости у дијалогу, који је кључна компонента сваког политички осјетљивог преговарачког процеса.

ЕУ је и даље подједнако забринута због изостанка напретка обје стране у деескалацији тензија на сјеверу Косова, неколико мјесеци након најновијег избијања насиља у којем су рањени грађани, припадници Кфора, полиција и представници медија.