latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:35 ⇒ 12:03 | Аутор: Агенције

Чланице Г7 траже реформу Савјета безбједности

Министри спољних послова Групе седам потврдили су важност јачања система УН и реформе Савјета безбједности УН током састанка на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку, навела је у саопштењу јапански министар спољних послова Јоко Камикава.
Г7  (Фото:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
Г7 (Фото:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

- Чланице Г7 су посвећене раду са свим чланицама УН на јачању улоге генералног секретара организације и Генералне скупштине Уједињених нација и поново су обавезале на реформу Савјета безбједности - наведено је у саопштењу Камикаве.

Према њеним ријечима, чланице Г7 су поновиле да Кина "има одговорност да се придржава циљева" и принципа Повеље УН и изразиле забринутост због ситуације у Источнокинеском и Јужнокинеском мору, као и због сјевернокорејског "програма нуклеарних и балистичких ракета".

У саопштењу се истиче да лидери Г7 дијеле забринутост да би сарадња Русије и Сјеверне Кореје могла да доведе до кршења релевантних резолуција Савјета безбједности УН и да би, такође, могла да угрози мир и безбједност Индо-пацифичког региона и шире.

- Они су позвали све чланице УН да у потпуности и ефикасно спроводе све релевантне резолуције Савјета безбједности и позвали чланице Савјета да испуњавају своје обавезе - додаје се у саопштењу.

Разговори су протекли у формату радне вечере, гдје је Јапан најавио да ће сљедећи такав састанак бити одржан управо у Јапану од 7. до 8. новембра.

Седмица састанака на високом нивоу Генералне скупштине УН почела је данас у Њујорку и трајаће до 26. септембра.