latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:45 ⇒ 18:31 | Аутор: СРНА

Нешић: Ако БиХ до 2030. не буде чланица ЕУ, онда тај процес губи смисао (ВИДЕО)

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да ако БиХ до 2030. године не буде дио ЕУ, онда читав тај процес губи смисао, те да то треба да буде јасна порука свих домаћих званичника.
Ненад Нешић и Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Ненад Нешић и Јохан СатлерФото: РТРС

Нешић је на конференцији за новинаре након састанка са шефом Делегације ЕУ Јоханом Сатлером рекао да им представници ЕУ често говоре да је то процес.

- Сваки процес има крај, па и наш пут у ЕУ треба да има свој позитиван крај. Овај сазив Савјета министара тежи ка томе и као приоритет приликом формирања поставили смо ЕУ. Помаци БиХ ка ЕУ су видљиви, а добијен је кандидатски статус - навео је Нешић.

Он је рекао да вјерује да ће до караја године и из БиХ отићи неке позитивне вијести, као што је већ усвојен Закон о странцима, а биће разговарано и са Фронтексом.

- Надам се да ћемо до краја године договорити и закон о прању новца. Све су то закони које од нас тражи ЕУ, а који су и потребни законодвству БиХ. Желим бржи пут у ЕУ, јер ако желите од нас да чувамо границу Уније, да будемо дио колективне безбједности, онда схватите и нашу жељу да да будемо пуноправна чланица. Република Српска и Федерација БиХ су потпуно спремне да буду дио ЕУ - поручио је Нешћи.

Нешић је прокоментарисао и Сатлерову изјаву на састанку о напретку Бугарске и Румуније, нагласивши да је био у тим земљама, те да никада из БиХ не би отишао да живи у Бугарску.

- Рјешење свих проблема на западном Балканом је пријем у ЕУ, јер тада не би имали границе, већ би као сви грађани Европе путовали - рекао је Нешић.