latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:02 ⇒ 12:08 | Аутор: Агенције

МИП Русије: Лидери ЕУ спуштају нову "гвоздену завјесу" у Европи

Увођењем санкција обичним становницима Русије који путују у ЕУ, Брисел жели да постави нову гвоздену завjесу на континенту, примjећује руско Министарство спољних послова.
Министарство спољних послова Русије (Фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Министарство спољних послова Русије (Фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Забрана директних летова, пооштравање визне политике, а сада и измјене закона о санкцијама, према којој Руси више неће моћи да уђу у земље ЕУ са аутомобилима регистрованим у Руској Федерацији циљано наносе штету обичним грађанима Русије јер им суштински онемогућавају улазак у Европску унију, појашњавају из Министарства.

Постало је потпуно јасно да садашње руководство ЕУ намјерава да спусти гвоздену завјесу тако што ће у великој мјери ограничити људе да међусобно комуницирају.

Русија на ово гледа као на свјесне акције Европске комисије које намјерно уводе правно неодређене забране и отворену дискриминацију Руса по етничкој основи.

Министарство је упозорило да у престоницама ЕУ неће моћи да се сакрију иза леђа Брисела и да су једнако одговорни за прогон руских држављана.

- Земље ЕУ морају да схвате да им неће поћи за руком да се "крију иза Брисела" и иза озлоглашене "солидарности" која отворено гази људска права. Свака конкретна држава која предузима такве кораке мораће да одговара за своју политику намјерног кршења права Руса и држављана Руске Федерације - упозорава руска страна.

Министарство је позвало држављане Руске Федерације да пажљиво размотре све ризике када планирају путовање у иностранство и боравак у непријатељским земљама, као и да пажљиво прате упозорења Министарства спољних послова Русије руских институција у иностранству.

- Имајте у виду да се појединац приликом преласка границе добровољно подвргава страној јурисдикцији, што подразумијева обавезу да поштује законе и прописе земље коју посјећује - наводи се у саопштењу.

Izvor: rt.rs