latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:08 ⇒ 12:11 | Аутор: sputniknews.com

Захарова о посљедицама коришћења муниције са осиромашеним уранијумом: Југославија је примјер

Одлука Велике Британије и САД да испоруче Кијеву оружје са осиромашеним уранијумом довело је до најтежих, дугорочних посљедица по регион – на великој територији је дошло до радиоактивне контаминације воде и земљишта, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
НАТО бомбардовање - Фото: РТРС
НАТО бомбардовањеФото: РТРС

Она је тако указала на још један "еколошки злочин кијевског режима и западних земаља које га подржавају испорукама оружја".

- Међународни и свјетски експерти покушавају да се "извуку", говорећи да то наводно није у потпуности питање нуклеарне безбједности. Наравно, не мора се ни објашњавати. Само треба погледати на тај проблем, не са становишта физике, него хемије, а тамо не постоји друга опција него да се то назове глобалном катастрофом - казала је Захарова.

Она је поново подсјетила на НАТО агресију на Југославију и посљедице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

- Подаци добијени након што су трупе НАТО употријебиле такву муницију у Југославији и Ираку показују да се у погођеним подручјима могу очекивати бројни случајеви онколошких болести и пријевремене смрти, као и дугорочни и негативан утицај радијације на становништво и биљни и животињски свијет - истакла је она.

Захарова је напоменула да је прије неколико дана амерички државни секретар Ентони Блинкен поново изразио забринутост због прехрамбене безбједности, рекавши да без украјинског жита "свијет једноставно неће преживјети".

Међутим, читав низ земаља Европске уније саопштио је да више не намјеравају да примају то жито, казала је Захарова.

- Ту се поставља друго питање. Шта ће бити са житом које буде расло на земљи која је контаминирана муницијом са осиромашеним уранијумом? О томе сада не размишљају ни Блинкен, ни Стејт департмент ни амерички ни европски монополисти у сфери пољопривредних индустријских послова, није им до тога. Потребно им је да поново напуне џепове, као што су и чинили све ово вријеме. Они сматрају да то неће утицати на њих - закључила је она.