latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:08 | Аутор: СРНА

Вујичић: Не смију се контаминирати процедуре избора било ког руководиоца

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је да треба водити рачуна о прецедурама приликом именовања одређених руководилаца у институцијама БиХ, а не доносити одлуке које унапријед контаминирају процедуре избора.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић је предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто поставио посланичко питање на основу ког закона је извршено именовање вршиоца дужности директора Службе за заједничке послове институција БиХ и значи ли то протежирање једног од кандидата, те напуштање јавног огласа у Савјету министара.

- Напомињем да је ово извршено дан прије почетка тестирања кандидата који су испунили услове - истакао је Вујичић и додао да се одмах знало да је тај кандидат фаворизован у односу на остале.

У одговору из Савјета министара је наведено да је на основу Закона о Савјету министара ова институција донијела рјешење о именовању вршиоца дужности директора, односно замјеника директора Службе до окончања конкурсне процедуре, најдуже на мандатни период од три мјесеца.

Из Савјета министара су навели да је на истој сједници донесено рјешење о разрјешењу директора, односно замјеника директора Службе за заједничке послове због истека мандата и спријечености обављања дужности.

Конкурс за пријем руководиоца државног службеника у Служби за заједничке послове институција БиХ, како су навели, објављен је 14. априла 2023. године с крајњим роком за подношење пријава кандидата до 5. маја 2023. године.

- Будући да је конкурсна процедура била у току, да поступак није био окончан, Савјет министара у тренутку именовања вршиоца дужности директора, односно замјеника директора Службе за заједничке послове институција БиХ није могао бити упознат о именима кандидата који су се пријавили на конкурс и приступили тестирању - наводи се у одговору Вујичићу.

Вујичић је коментаришући овај одговор рекао Срни да изборне процедура морају бити отворене и да се морају водити у складу са прописима гдје треба да буду бирани најбољи.

Он сматра да треба напустити лошу праксу из ранијег периода кад су именовани вршиоци дужности па онда кроз конкурсе легализовали, јер се на овај начин елиминишу конкуренти, а на крају све утиче на функционисање управе.