latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:30 ⇒ 13:34 | Аутор: sputniknews.com

Русија се огласила поводом ескалације ситуације у Карабаху: Зауставимо крвопролиће (ФОТО)

Русија је веома узнемирена наглом ескалацијом ситуације у Нагорно-Карабаху и позива стране у конфликту да зауставе крвопролиће и да се врате дипломатским рjешењима, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Веома смо узнемирени ескалацијом ситуације у Нагорно-Карабаху. Русија позива стране у сукобу да зауставе крвопролиће, одмах прекину војне акције и врате се на политичко-дипломатски пут - рекла је она.

Сви кораци за мирно рјешење проблема Карабаха наведени су у трилатералној изјави лидера Русије, Азербејџана и Јерменије који су донесени у периоду од 2020. до 2022. године.

Према ријечима Захарова, Москва је тренутно у контакту по свим питањима, укључујући и азербејџанску страну, након тога ће Министарство спољних послова издати саопштење.

Захарова је подвукла да све стране конфликта, како би се ријешила ситуација, морају да испуне претходно преузете обавезе, не провоцирају, већ раде на смиривању и рјешавању ситуације.

Она је истакла да руске мировне снаге настављају да обављају своје функције у Карабаху, упркос заоштравању и додала да Москва поново потврђује своју приврженост руско-јерменском савезу.

- У тренутној ситуацији, руски мировни контингент наставља да испуњава своје задатке. Полазимо од тога да ће безбједност наших мировњака безусловно осигурати све стране. Команда руског мировног контингента је у сталном контакту са представницима Јермена Карабаха и азербејџанских власти у циљу прекида ватре и повратка на спровођење поменутих трилатералних споразума на највишем нивоу - закључила је Захарова.