latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:46 ⇒ 20/09/2023 | 09:02 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности: Измјеном у правилнику смањена папирологија која је оптерећивала родитеље (ВИДЕО)

Измјеном у правилнику Републичког Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству родитељима ће бити рефундирани путни и трошкови смјештаја, а укинут је рок о достављању медицинске документације из клинике у којој се дијете лијечело, рекла је директорка Фонда Јасминка Вучковић.
Јасминка Вучковић - Фото: РТРС
Јасминка ВучковићФото: РТРС

- У комуникацији са Министарством здравља и социјалне заштите и Министарством финансија донијели одлуку да се прошири право када је ријеч о трошковима пута и смјештаја родитеља и увели само за тај дио рефундацију путних и смјештајних трошкова родитеља - рекла је Вучковићева у Бањалуци.

Она је додала да је то од огромне помоћи родитељима, јер има дјеце која обаве и 15 прегледа у иностранству, што био био огроман трошак.

Такође, за родитеље који нису у могућности да обезбиједе превод медицинске документације, то ће бесплатно учинити бањалучка агенција са којом је Фонд договорио сарадњу.

Вучковићева је истакла да је за троје дјеце у Српској неопходна трансплантација бубрега и да је пронађена клиника у Минску у Бјелорусији, а помоћ за превоз понудио је Кабинет предсједника Републике.

Он је рекла да је Фонд ушао у процедуру, али да је проблем превоз јер када се обезбиједи орган дијете мора да буде у Минску за 24 часа.

- То је веома тешко јер је укинут редован авионски саобраћај. У помоћ нам је ускочио Кабинет предсједника Српске чији ће возачи и возила бити на располагању кад год то затреба - навела је Вучковићева.

Оснивањем Фонда солидарности 2018. године, Република Српска је системски ријешила једно од најважнијих питања - финасирање лијечења и дијагностике дјеце у иностранству.