latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:55 | Аутор: СРНА

Сајам наоружања у Београду од 25. до 28. септембра

Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", највећи и најзначајнији сајам такве врсте у региону, биће одржан у Београду од 25. до 28. септембра.
Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер" (Фото: Милош Милојевић) - Фото: ТАНЈУГ
Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер" (Фото: Милош Милојевић)Фото: ТАНЈУГ

Током четири дана сајма, на Београдском сајму у халама један, четири и два А, као и на отвореном простору производе ће представити више од 150 домаћих и страних произвођача, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Овај сајам је прилика да се јавности представе достигнућа у области истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме и одбрамбених технологија, као и потенцијали Србије.

Осим компанија које припадају групацији Одбрамбена индустрија Србије, које су уз јавно предузеће "Југоимпорт-СДПР" основа српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, на предстојећој сајамској манифестацији појавиће се и бројни произвођачи наоружања и војне опреме из Србије.

Више од двије деценије, сајам "Партнер" биљежи стални узлазни тренд по броју излагача, приказаних средстава, пословних сарадника и посјетилаца, као и по публицитету који добија у домаћим и страним медијима.

Од сајма "Партнер" из 2021. године па до сада, Војнотехнички институт и домаћа одбрамбена индустрија Србије развили су 66 нових средстава, од којих 21 "нулте".

Већи дио ових средстава биће изложен на предстојећем сајму, па ће посјетиоци моћи да виде новоразвијене артиљеријско-ракетне системе, системе ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплове, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе.

Посјетиоци ће моћи да виде и противоклопне системе, телекомуникационе системе и системе управљања ватром, возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета и широк дијапазон савременог наоружања и војне опреме из домаће производње, развијеног ранијих година.

Покровитељ овогодишње манифестације је Министарство одбране Србије, а суорганизатори су "Југоимпорт-СДПР" и Београдски сајам. /