latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:56 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Шулић: Српска отворена за инвеститоре и сарадњу са свима

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да одржавање првог "Инвест форума" показује да је Република отворена за инвеститоре, те да на том плану жели сарадњу са свима – и са Истоком и са Западом.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

Шулић је рекао новинарима у Бањалуци да Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/Републике Српске, која је један од организатора Форума, ради прогресивно и на мапирању Српске као одличног мјеста за инвестирање, што је препознао и "Фајненшл тајмс" који је у вези са тим Српску ставио међу првих 10 локација.

- Овај форум је то потврдио, а сигуран сам да је Српска тренутно у Европи у топ три дестинације за улагање - рекао је Шулић.

Он је рекао да је власт Републике Српске, коју више година предводи СНСД, чији је високи функционер, на позитиван и законски начин усмјерава економске и друге токове у Српској, те да се на том плану нипошто не може говорити о "политичкој кризи".

- Не бих се сагласио да овдје постоји нека политичка криза јер је јасно дефинисано ко је власт и шта она жели. На примјер, предсједник Српске Милорад Додик и Влада су се усмјерили ка томе да новом инвеститору на територији Републике уз остало гарантују цијену електричне енергије. Дакле, овдје немамо поменуту кризу. Можда то неко жели, али тренутно не успијева и сигуран сам да неће успјети - рекао је Шулић.

Он је рекао да су на Форуму под мотом "Искористи прилику – инвестирај у Српску" присутни привредници из 22 земље свијета, па и Њемачке, што говори да они можда "не слушају" одређене гласове о томе да је Српска наводно затворено друштво.

- Ми смо отворени и желимо разговарати, а овај форум је корак више на плану привлачења страних инвеститора, те повезивању домаће привреде с њима - истакао је Шулић.

Он је рекао да борба коју воде грађани Српске на протестима "Граница постоји" јесте борба и за грађане Федерације БиХ.

- Циљ је да људи изабрани у оба ентитета доносе одлуке и одлучују о правима грађана, а не да то раде неки нелегални и нелегитимни са стране - рекао је Шулић.

Он је на плану имовине и тенденција ка отимању надлежности Републике Српске рекао да су шуме саставни дио Републике, те да нема говора о њиховом одузимању, као ни ријека и пољопривредног земљишта.

- Српска не жели да неко у Сарајеву управља шумама у власништву Српске, и то је за нас црвена линија. Желимо да се шуме, ријеке и пољопривредно земљиште упишу као власништво грађана Српске и Републике Српске - рекао је Шулић.