latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:13 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Енергетика у надлежности ентитета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац нагласио је данас да је област енергетике у надлежности ентитета и да је прејудицирање било каквих рјешења на заједничком нивоу "ћорав посао".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ово што ради члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић је потпуно ћорав посао из простог разлога што је енергетика уставна надлежност Републике Срспке и Федерације БиХ - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, коментаришући Бећировићеву иницијативу да на заједничком нивоу буде донесен закон о гасу.

Кошарац је напоменуо да Бећировић блокира источну гасну интерконекцију и да из тог разлога не може причати о енергетској стабилности.

- Онда се он нађе паметан и предлаже одређени врсту закона која апсолутно нема проходност. Треба га напоменути да се закони доносе у парламенту, али да су за то потребни и гласови из Републике Српски и ФБиХ - поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да српски представници чувају аутономију Републике Српске унесену у институције БиХ.

- Потпуно је немогуће донијети закон о гасу на нивоу БиХ, или неке друге законе у легислативи која регулише енергетику, јер је то надлежност енитета. Постоје наше обавезе и кретања по основу трећег енергетског пакета, координишемо са ентитетским министартсвима. Формирана је и радна група - рекао је Кошарац.