latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:27 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Непријатно гледати како поједини намјесници виде ову земљу

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да је добро, колико год било непријатно, суочити се са истином о томе како поједини намјесници и самозвани високи представници виде ову земљу и представнике њених народа - "неки пут као смеће, а други пут као мајмуне", што је очито врло "демократски и просвијећено из угла" Кристијана Шмита.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

Бурсаћева је навела да је политичко-правни систем у БиХ, нажалост, претворен у циркус, али управо дјеловањем којекавих странаца који су се поигравали са Дејтонским мировним споразумом, Уставом, процедурама, правом и праводом уопште, те да се Шмит, бивши министар пољопривреде Њемачке, труди да и он некако учествује у представи.

Она је нагласила да се Шмит мало занио, те је, умјесто да сједне гдје му је мјесто јер нема улазницу Савјета безбједности УН, обукао костим па би да игра главну звијезду циркуса коју он назива "високи представник", мада га већина у овој земљи види у сасвим другој, не баш пристојној улози.

- Посебно мучно је гледати и ћутати кад овакве особе причају о демократији у европском путу, док примјењују чисту колонизатроску праксу која не може да опстане. То не заслужује ниједан народ у 21. вијеку, а камоли онај који је своју слободу скупо плаћао кроз историју, што би, такође, овај господин требао имати на уму. Било би корисно за све у БиХ, а и њему лично, да ухвати нит пристојности и врати се у своју земљу, јер нема и неће бити напретка док се неки играју улога, макар и циркуских - поручила је Бурсаћева за Срну, осврћући се на Шмитову изјаву о стању у БиХ.

Шмит изјавио је да су политичари у БиХ "очигледно изгубили нит" и оцијенио да је стање, због оспоравања његовог дипломатског статуса, "као да мајмуни наступају у циркусу".