latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:34 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Доста је било угњетавања Српске и српског народа (ВИДЕО)

Политичари из Републике Српске за разлику од Кристијана Шмита нису пали са неба, имају легитимитет, каже делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, који наводи да је очигледно да Шмит комплетан народ у Српској доживљава као мајмуне и да се он, очигледно, тако понаша.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Не зна човјек више шта да каже. Шмит не можете пасти дубље од овога гдје се тренутно налази. Оно што је евидентно, јесте да овдје не постоје никакви мајмуни. Овдје постоји народ, који је свој на своме и који је потпуно одлучан да остане свој на своме и да сачува права која има и која му припадају - каже Ковачевић, коментаришући изјаву Шмита  да су политичари у БиХ "очигледно изгубили нит" и да су због оспоравања његовог дипломатског статуса, "као  мајмуни који наступају у циркусу".

Политичари из Републике Српске, истиче Ковачевић, за разлику од Шмита, нису пали са неба ни са Марса, него имају легитимитет и изабрани су од грађана и од народа.

- Радићемо оно што нам је кључни задатак, а то је да штитимо овај народ, да штитимо права која Република Српска има и да штитимо све оно што грађанима Српске припада. И то је сигурно да нас неће поремити Шмит, који се понаша као циркуски харлекин, који не зна ни ко га је звао, не зна ни куд је дошао ни пошао, ни шта би и како би радио. Оно што је најбитније, он нема овдје шта да ради и тражи. Он је, поновићу, човјек који је без икаквог легитимитета у БиХ, којег нико није звао и којег нико ни на какву позицију није изабрао - навео је Ковачевић.

Оно што је битно, истакао је Ковачевић, јесте да нам из ОХР-а говоре да граница не постоји, али се варају.

- Треба да прочитају Дејтонски споразум, Устав БиХ у којем јасно пише "граница између ентитета2. У Члану 1.4 Устава БиХ јасно стоји и пише "граница између енитета у БиХ". То је нешто што је јасно и што нико не би требало да доводи у питање. Видимо и да и из ОХР-а одређени људи исмијавају и билборде, који су се појавили у Српској. Кад кажем одређени, мислим, нажалост на људе из опозиције у Српској - навео је Ковечевић.

Наводи да они не организују скупове и билборде, али подржавају и скупове и билборде.

- Шта смо могли да видимо на билбордима. Оно што је уставна чињеница у БиХ. Број један да граница постоји, да не дамо наше шуме. Неуставном и антиуставном одлуком Уставног суда неко жели Српској да одузме све шуме. Не смијемо да заборавимо да 43 одсто територије, дакле скоро пола Републике Српске је под шумама. Када неко донесе одлуку да Српској не припадају те шуме, то значи буквално да неко отима 50 одсто територије Српске - објашњава Ковачевић.

Истакао је да се неки у Српској плаше полиције Републике Српске.

- На билбордима стоји наша полиција, наша безбједносна организација, да нас подсјети на нешто што смо успјели да одбранимо, сачувамо и нешто што никада нећемо дати. Може сваки човјек у Републици Српској да се запита када видимо на који начин третирају и нападају Српску, како би изгледала она, како би изгледала безбједност свих нас и сваког човјека у Српској да су нам успјели отети и полицију, као што су нам успјели отети 130 надлежности из Српске и украсти и пренијети на ниво БиХ - истакао је Ковачевић.

Поручио је да је било доста угњетавања Српске, угњетавања српског народа, конститутивног народа у БиХ.

- То вам неће проћи, граница постоји - рекао је Ковачевић.