latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:48 ⇒ 21:50 | Аутор: Политика

Сијарто: Питање Косова не треба да буде услов европских интеграција Србије

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да питање Косова не треба да буде услов европских интеграција Србије, и обећао да ће током мађарског предсједавања ЕУ, у другој половини 2024. године, доћи до већег напретка на путу Србије ка ЕУ, ако до тога не дође раније.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Држимо палчеве за успјех дијалога Србије и Косова и вјерујемо да се ова ситуација може ријешити само преговорима. Али, не прихватамо постављање питање Косова као услов у погледу европских интеграција Србије - рекао је Сијарто у Њујорку.

Он је навео да је ЕУ тренутно, нажалост, у веома лошем стању.

- Ми, Мађари смо за јачање ЕУ. На питање како можемо да ојачамо Унију, нудимо одговор, а то је проширење. Колико смо у могућности да се проширимо, бићемо снажнији - увјерен је Сијарто.

У том смислу, истиче да је Европи потребно да се Западни Балкан придружи што је прије могуће.

- Најважнија земља Западног Балкана је Србија. У интересу је Европе да се Србија придружи што је прије могуће. Не можемо да прихватимо начин понашања Брисела и неких западних земаља према Србији, јер заиста вјерујемо да је Унији потребнији Западни Балкан, него што је региону потребна Унија - навео је Сијарто.

Зато се нада да ће већ ове године бити констатован напредак у погледу приступног процеса Србије Унији, преноси Спутњик.

- Ако до тога не дође, онда ћемо сљедеће године, током предсједавања Мађарске, направити огромне кораке. То могу да вам обећам - поручио је Сијарто.