latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:28 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Антонић: Иницијатива Бећировића води БиХ у разградњу

Директор предузећа Гас-Рес Момчило Антонић рекао је за да је приједлог члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о усвајању закона о транспорту природног гаса у БиХ противно Уставу и Дејтонском мировном споразуму.
Момчило Антонић - Фото: Facebook
Момчило АнтонићФото: Facebook

- Ако је циљ Бећировића да се БиХ што прије разгради, онда разумијем иницијативу. Ако му је циљ да тржиште функционише онда то не разумијем, јер је енергетика искључиво у надлежности ентитета - рекао је Антонић.

Он наводи да Република Српска има организовано и регулисано тржиште гаса које је у складу са прописима ЕУ и Европске енергетске заједнице.

- Наше тржиште је организовано као било које друго у ЕУ. Ми смо верификовани од Европске енергетске заједнице приликом добијања сертификата за оператера транспортног система. Све ради и функционише, за разлику од Федерације БиХ - истакао је Антонић.

Он је рекао да је тржиште гаса у ФБиХ једино монополизовано у Европи и да је ријеч о тржишту које не функционише.

- Предлажем Бећировићу да утиче на колеге из ФБиХ како би направили исти модалитет који функционише у Републици Српској и у Европи. Да не дирају наше које је већ организовано - поручио је Антонић.