latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:29 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Привредници ће бити ослобођени царина на увоз репроматеријала (ВИДЕО)

Привредници из БиХ у наредној години биће ослобођени царина на увоз репроматеријала.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара је данас једногласно донио одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2024. године, у складу са Законом о царинској тарифи.

- Циљ ове привремене мјере је подршка домаћој привреди и конкурентнијем и повољнијем пословању, уз задржавање постојећих радних мјеста, као и новом запошљавању - саопштено је из Савјета министара.

Одлуком је обухваћено 68 тарифних ознака, у односу на 63 обухваћене у 2023. години, у секторима текстилне, обућарске, хемијске, металне, прехрамбене и графичке индустрије, као и електроиндустрије.

Роба која је обухваћена овом одлуком су материјали и сировине који се сматрају репроматеријалом, јер их користе произвођачи из БиХ у властитој производњи за израду готових производа, у производњи за извоз или су супституција увозних производа, а који не могу бити набављени на домаћем тржишту у количини и квалитету потребном за производњу готових производа.

Царинске стопе на робу обухваћену овом одлуком не односе се на робу која је поријеклом из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини.