latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:35 ⇒ 22:35 | Аутор: СРНА

Сарајлић осуђен на 20 година затвора, остали ослобођени

Суд БиХ данас је донио првостепену пресуду у предмету "Ибрахим Пурић и други" којом је некадашњи припадник такозване Армије БиХ Алмир Сарајлић проглашен кривим за ратни злочин против ратних заробљеника и осуђен на 20 година затвора, док су остали ослобођени оптужбе.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Сарајлић је у својству припадника 325. брдске бригаде такозване Армије БиХ 22. децембра 1993. године приликом испланираног и припремљеног напада на линије ХВО поступао противно одредбама Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Сарајлић је на подручју засеока Шафрадини, у близини Сивриног Села, лишио живота најмање дванаест војника ХВО-а, а који су се претходно предали и били разоружани, међу којима је било и рањених војника, а један од њих неутврђеног идентитета је био потпуно онеспособљен за самостално кретање, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужени Ибрахим Пурић, Ибрахим Тарахија, Нијаз Сивро, Рушит Нурковић, Садик Омановић, Шаћир Омановић и Касим Кавазовић су ослобођени оптужбе, јер није доказано да су починили ратни злочин против ратних заробљеника, а оптужени Ибрахим Пурић и кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Странке и браниоци могу да уложе жалбу вијећу Апелационог одјељења Суда у року од 15 дана од дана пријема писаног отправка пресуде.