latinica  ћирилица
19/09/2023 |  15:39 ⇒ 22:35 | Аутор: СРНА

Амиџић: Бахатост Министарства одбране доводи буџет у питање

Министар финансија и трезора у Савјету минстара Срђан Амиџић рекао је данас у Сарајеву да институцијама БиХ за 2024. годину недостаје 37.000.000 КМ да би се затворили трошкови на нивоу 2023. године, чему су допринијели бахати захтјеви буџетских корисника, попут Министарства одбране, које за наредну годину тражи 1.770.000.000 КМ.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Амиџић је навео да је овакав захтјев Министарства одбране већи од буџета свих 75 корисника у овој години и већи четири пута од средстава одобрених за текућу годину - 392.000.000 КМ.

- Министарство одбране, умјесто да покаже највеће разумијевање и на рационалнији начин да користи средства, излази са буџетским захтјевом који је у економском смислу сулуд - рекао је Амиџић и додао да нико не може очекивати од њега да са Министарством одбране о томе разговара.

Он је истакао да га је, када је преузео дужност министра финансија и трезора, дочекала "бахатост буџетских корисника" у смислу захтјева за 2024. годину.

- Не желим да са својим колегама унутар Министарства носим сам тај терет или, евентуално, терет тога да буџет неће бити усвојен на вријеме - рекао је Амиџић на конференцији за новинаре.

Он је појаснио да се бахатост односи на поједине буџетске кориснике, подсјетивши да је буџет за ову годину износио 1,3 милијарде КМ, а да су у Министарство стигли захтјеви за 2,8 милијарди КМ.

- Ако је неко ово доживио као цјенкање на пијаци, у смислу послаћу већи захтјев, да би добио половину, сматрам неодговорним и непрофесионалним и тај захтјев неће добити подршку Министарства - рекао је Амиџић и додао да то није коректно према грађанима.

Амиџић је поручио да они који се понашају на такав начин, треба и да сносе одговорност уколико буџет не буде усвојен на вријеме и уколико се уђе у фазу привременог финансирања.

- Никада нећу потписати приједлог буџета који подразумијева такве приоритете који су достављени кроз буџетске захтјеве - поручио је Амиџић.

Он је истакао да ентитети уплаћују 1.020.000.000 КМ за финансирање 75 корисника на нивоу БиХ.

- Када саберемо са очекиваним властитим приходима, отприлике 180.000.000 КМ и са оним што представљају пренесена средства, не да нема простора да повећавамо буџет, него нам недостаје 37.000.000 КМ - рекао је Амиџић.

Он је нагласио да је очекивао буџетске захтјеве који ће уважавати економску реалност.

- Ми ћемо унутар Министарства финансија и трезора, чији је буџет око 13,7, односно 13,8 милиона КМ, наћи простора за уштеде. Позивам и остале колеге да учине исто - рекао је Амиџић.

Он је истакао да је захтјев Министарства одбране неразуман и у свјетским оквирима и да представља четири одсто БДП-а БиХ.

- Дозволите да вас подсјетим, Јапан троши један одсто БДП-а на одбрану, Њемачка 1,3 одсто, Кина 1,6 одсто, Француска троши 1,9 одсто БДП-а на одбрану, а ми предлажемо буџет који подразумијева четири одсто, то је више и од Русије која сада спроводи специјалну војну операцију у Украјини - навео је Амиџић.

Он је поновио да нико од њега не треба да очекује да ће разговарати о таквом захтјеву, јер, како је рекао, да би са неким разговарао захтјев мора бити разуман.

- Заједно са људима унутар Министарства финансија и трезора ушли смо и у меритум закона и неке ствари не разумијем. Читам бројеве које је мени доставило Министарство одбране, да ли је за 2024. годину потребно сљедеће: модернизација пјешадијског наоружања и опреме у износу од 68,5 милиона КМ уз модернизацију лаких оклопних возила пјешадије у износу 147,8 милиона КМ и једно и друго на ставци набавка опреме - упитао је Амиџић.

Он је рекао да не разумије ни да је за модернизацију артиљеријског наоружања и опреме потребно 18,4 милиона КМ за самоходне хаубице од 155 милиметара.

Амиџић је истакао и да захтјев за модернизацију наоружања и опреме оклопног батаљона износи 40,5 милиона КМ, а за ваздухопловство кроз набавку шест средњих транспортних хеликоптера, 10 лаких вишенамјенских хеликоптера, на двије ставке, од којих је једна 406 милиона КМ, а друга 44,7 милиона КМ.

Он је навео и да је за модернизацију средстава за нуклеарно-биолошко-хемијску одбрану затражено 13,3 милиона КМ, те истакао да то што не подржава овакав буџет није политички мотивисано, пошто долази из Републике Српске, већ да се не проналази у таквом буџетском рјешењу.

Амиџић је рекао да није војни експерт, али је подсјетио колеге у Министарству одбране да се БиХ граничи са Хрватском и Црном Гором које су чланице НАТО, те са Србијом.

- Овдје могу да поставим питање, ако смо се одлучили да се оволико наоружавамо да ли очекујемо сукобе или планирамо као БиХ да нападнемо Србију или НАТО? - упитао је Амиџић.

Говорећи о другим буџетским захтјевима, Амиџић је издвојио захтјев Комисије за концесије која је од 2013. до 2023. године потрошила 11,1 милион КМ, а која, како је рекао, није урадила ништа.

- Ја сам порески обвезник Републике Српске и ми плаћамо ово. Знам шта бих урадио са 11 милиона КМ у свом граду, а претпостављам да знају сви у својим локалним заједницама - навео је Амиџић.

Он је истакао да нема ништа против тога да институције БиХ функционишу на начин како је договорено, али да је против тога да се плаћа десет људи у Комисији за концесије, који за десет година нису урадили ништа.

Напустио бих Савјет министара ако би био подржан захтјев Министарства одбране

Министар финансија и трезора изјавио је да би напустио Савјет министара, у случају да буде уважен захтјев Министарства одбране за буџет од 1,7 милијарди КМ.

- Званична политика партије из које ја долазим и предсједника партије /Милорада Додика/ јесте да се такве ствари не подрже. Од мене се очекује да подржимо ствари које се односе на квалитет живљења људи на овом простору и ја те ставове дијелим - рекао је Амиџић у Сарајеву.

Амиџић је истакао да је проблем БиХ у Сарајеву, а не у неком другом граду, те да је проблем унутар институција, а не ентитета.

- Људи који живе у Федерацији БиХ лагодиније се осјећају када направе овакву конференцију за новинаре у свом граду и ја бих се лагодније осјећао да направим конференцију у Бањалуци. Не, ја сам желио да то урадим овдје да бих указао да је проблем БиХ у Сарајеву - додао је Амиџић.

Он је нагласио да финансијска стабилност земље није само у његовим већ у рукама свих који раде у Сарајеву.

Говорећи о захтјевима за олакшице грађанима, Амиџић је навео да ће се у наредном периоду бавити иницијативом за ослобађање од плаћања ПДВ-а на прву некретнину.

- Мислим да постоји добра пракса у региону, морамо да сагледамо финансијске ефекте такве одлуке - рекао је Амиџић.