latinica  ћирилица
19/09/2023 |  16:41 | Аутор: РТРС

Вишковић разговарао са више страних делегација о улагањима у Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, на маргинама првог Инвест форума у Бањалуци, разговарао са више иностраних привредних делегација о могућностима улагања у Републику Српску.
Вишковић и Кинески привредници - Фото: РТРС
Вишковић и Кинески привреднициФото: РТРС

Вишковић је упознао саговорнике са потенцијалима којима располаже Република Српска, те представио бројне погодности које се нуде потенцијалним иностраним инвеститорима.

Вишковић је подржао намјеру респектабилне њемачке компаније "Мубеа" да своје пословне активности прошири на Прњавор, гдје намјеравају отворити фабрику за производњу аутомобилских дијелова са више од 1.000 запослених.

У разговору са Гералдом Шрамелом директором ове компаније, Вишковић је дао недвосмислену подршку плановима њемачке компаније за отпочињање пословних активности у Српској, истичући да ће Влада дати конкретну и видљиву подршку овој гринфилд инвестицији.

ПВишковић се састао и са директором у инвестиционом тиму компаније Алцазар Енергy из Уједињених Арапских Емирата, господином Пјотром Волошченком, а главна тема разговора била је заинтересованост компаније Алцазар Енергy за улагање у Републику Српску, нарочито у области обновљивих извора енергије, као што су вјетар и соларна енергија. Током састанка, саговорници су размијенили информације о пословним идејама и намјерама компаније Алцазар Енергy на тржишту Републике Српске.

Представници турске групације "Догуш" изразили су данас спремност да своје пословне активности прошире и на Републику Српску.

Током састанка са премијером Радованом Вишковићем, директор пословног развоја турске компаније, Али Бару Алсирт - који је учествовао на данашњој инвестиционој конференцији у Бањалуци - пренио је интерес ове компаније за ширење пословања и на Републику Српску. Премијер Вишковић поздравио је њихову намјеру, те подвукао да Република Српска нуди атрактивно пословно окружење, квалитетну радну снагу и стимулативну пореску политику.

Вишковић се састао и са представницима аустријске компаније Инфинити медија, једним од учесника данашње инвестиционе конференције.

Током састанка са директором ове компаније Петером Штарком, Вишковић је представио је инвестиционе предности Републике Српске, истичући повољан географски положај, инфраструктурну повезаност те стимулативну пореску политику и пословно окружење.

Привредници из Кине представили су Вишковићу компаније из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора, те су овом приликом изразили жељу за сарадњом у области дрвопрераде, прераде морских плодава у Републици Српској и њиховог пласирања на тржиште ЕУ, као и интерес за оснивањем кинеске банке на територији Републике Српске.

Такође, представници кинеске делегације су истакли да постоји заинтересованост за сарадњом у области пољопривреде која би била заснована на међусобној трговини.

Вишковић је разговарао и са регионалним менаџером за Европу организације АИМ Глобал фоундатион из Уједињених Арапских Емирата Кингом Кржимовском. Она је истакла да је ова међународна организација у потпуности посвећена оснаживању свјетске привреде, јачању ефикасних стратегија, промоцији и омогућавању прилика за економску продуктивност и експанзију.
Предсједнику Владе Републике Српске представљен је Годишњи инвестициони конгрес – "АИМ Цонгрес", који организује ова међународна фондација. Овај конгрес окупља инвеститоре, компаније и владине институције из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања. Фондација дјелује као инвестициона платформа која се бави повезивањем заинтересованих инвеститора и релевантних државних институција.

Данашњим састанцима присуствовао је и Дражен Врховац, директор Инвестиционо-развојне банке, која је заједно са Владом Републике Српске организатор данашњег "Инвест форума".