latinica  ћирилица
19/09/2023 |  22:38 ⇒ 20/09/2023 | 17:40 | Аутор: СРНА

У Новом Граду изложба о хералдици средњовјековних српских земаља

У Новом Граду вечерас је отворена изложба "Орао, лав и крин - хералдика средњовјековних српских земаља" аутора Дејана Дошлића и Јанка Врачара.
Нови Град-изложба - Фото: СРНА
Нови Град-изложбаФото: СРНА

Изложбу чине грбови владарских и великашких породица средњовјековних српских земаља у тродимензијалној форми и факсимил Фојничког грбовника из 1675. године у којем су представљене те породице.

Виши асистент Филозофског факултета у Бањалуци Дејан Дошлић изјавио је да су кроз модеран приказ у сликама покушали да испричају причу о хералдици, те да разбију заблуду да је историја досадна.

- Кроз приказ у сликама смо покушали да испричамо причу о грбовима који су до данас један од основних начина представљања. Имали смо тим људи иза себе, ово нисмо само нас двојица радили. Имали смо помоћ сликара, дизајнера, архитеката и режисера - рекао је Дошлић.

Музејски савјетник у Музују Републике Српске Јанко Врачар објаснио је да ово историјско тематска изложба која на специфичан начин обрађује хералдичку прошлост.

- Приказали смо више од 20 грбова - рекао је Врачар.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић рекао је да је у Новом Градум у сарадњи са Музејом Републике Српске до 2. октобра постављена веома вриједна изложба.

Посјетиоци на изложби могу видјети и примерке сребрног новца средњовјековних владара Твртка Другог и Стефана Томашевића, као и копију печата српског кнеза Стројимира из 9. вијека.

Хералдика као помоћна историјска наука проучава настанак грбова, правила њиховог постанка и историјат развоја.