latinica  ћирилица
19/09/2023 |  22:40 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Требиње: Концерт у част 75 година Ансамбла Коло

Ансамбл народних игара и пјесама Србије Коло вечерас је у Требињу приредио концерт у оквиру регионалне турнеје Колодром, којом Ансамбл обиљежава 75 година од оснивања.
Требиње-концерт - Фото: СРНА
Требиње-концертФото: СРНА

Током 80-минутног наступа извели су програм пјесама и игара из српске музичке традиције, припремљен за ову прилику, као што су пјесме и игре из Шумадије, источне Србије, Војводине, Призрена, Врања, Срема и других крајева.

Прије наступа ансамбла Коло пред требињском публиком наступило је Градско културно-умјетничко друштво Алат Свислајон.

Педагог за народну игру у ансамблу Коло Јанко Димитирјевић рекао је прије концерта да се у Требињу увијек осјећају као домаћи, изразивши задовољство због наступа у овом граду.

Он је рекао да је у Требињу одличан пријем публике, нарочито због тога јер Требиње има добру сцену за народну игру.

- Ту су домаћини "алатничари" са којима имамо пријатељске односе и сви се осјећамо веома пријатно. За извођаче су битне интерконтиненталне турнеје гдје постоји интересовање за српску народну игру, али са истим жаром наступамо и у земљи и региону, гдје год публика има потребу и жељу да нас види - рекао је Димитријевић.

Он је додао да Ансамбл броји 50-так играча и око 15 музичара.

Начелница градског Одјељења за културу Слађана Скочајић рекла је да је за Требиње изузетна част да је један од одабраних градова за посјету Колодрома за посебно обиљежавање 75 година постојања Ансамбла Коло.

- Вечерас су у овој сали прави љубитељи традиције и фолклора, сви они који су некада играли у градском културно-умјетничком друштву Алат, сви они којима је Коло узор, пријатељи, гости града - додала је Скочајићева.

Она је истакла да је сарадња између градског Културно-умјетничког друштва Алат Свислајон и ансамбла Коло и данас актуелна и жива.

На концерту су наступила нека од највећих и до данас непревазиђених имена сценско-умјетничке презентације народне игре.

Од првог дана Коло окупља најеминентније стручњаке из области традиционалне игре, музике и пјесме.

Концерт Ансамбла народних игара и песама Србије Коло организивао је град Требиње, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Генерални покровитељ регионалне турнеје Колодром је Министарство културе Србије, уз подршку Министарства спољних послова и Управе за дијаспору и Србе у региону.