latinica  ћирилица
20/09/2023 |  07:06 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије данас и сутра у Зворнику; Ивановић: Велика част

Патријарх српски Порфирије данас и сутра борави у Зворнику.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

У храму рођења Св. Јована Претече, који обиљежава 200 година постојања, данас ће бити служена доксологија, док је за сутра најављено освећење новоизграђеног храма Рођења Пресвете Богородице.

Ријеч је о великом празнику, како за Епархију зворничко-тузланску, тако и за сам град Зворник и његову историју, рекао је за Радио Републике Српске, градоначелник, Бојан Ивановић.

- Прилог у томе говори чињеница да је посљедњи пут патријарх српски служио литургију у граду Зворнику 1933.године на празник Велике Госпојине. Ове генерације Зворничана су привилеговане и имају част што ће након толико година дочекати свог патријарха и присуствовати служби коју он буде предводио - истакао је Ивановић.

Велико је интересовање становника, како у овој локалној заједници, тако и у регији, гдје је већ најављен организовани долазак вјерника сутра на дан освећења храма

- Очекујемо да буде велика посјећеност вјерника, што сам догађај то и заслужује - каже Ивановић.

Градња овог Саборног храма у Зворнику почела је 2008. године и ово је прва православна богомоља која је на подручју тог града изграђена након скоро два вијека.

- Завршени су сви грађевински радови, а преостало је још осликавање храма. Очекујемо да ће и то бити убрзо завршено. Изгадња храма, више од двије трећине, финансирана је средствима из буџета града Зворника, док су остатак донирана средства, а и прилози вјерника - додаје Ивановић.