latinica  ћирилица
20/09/2023 |  07:23 ⇒ 09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес: Забрињавајући извјештаји о жртвама у Нагорно-Карабаху, прекинути борбе

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио је данас изузетну забринутост због извjештаја о жртвама у Нагорно-Карабаху и позвао да се одмах прекину непријатељства.
Антонио Гутерес (Фото: António Guterres, илустрација) -
Антонио Гутерес (Фото: António Guterres, илустрација)

- Генерални секретар је изузетно забринут због употребе војне силе у региону и извjештаја о жртвама, укључујући податак да жртава има међу цивилним становништвом. Генерални секретар најоштрије позива на хитан прекид борби, деескалацију и строжије поштовање примирја из 2020.  - наводи се у саопштењу његове канцеларије, преноси Ројтерс.

Гутерес је, како се наводи, "и даље забринут због хуманитарне ситуације на терену" и понавља свој позив на хитне кораке како би се олакшао приступ хуманитарним акцијама ка људима којима је помоћ потребна.

- Он позива стране да се поново фокусирају на напоре да помогну у изградњи повкерења и обезбкеђивању дугорочног мира у региону - наводи се у саопштењу.

Азербејџан је у уторак послао трупе уз подршку артиљерије да нападну отцепљени рагион Нагорно-Карабаха који контролишу Јермени, што је довело до десетина цивилних жртава и повећало пријетњу од новог рата са сусједном Јерменијом, пренио је Ројтерс.