latinica  ћирилица
20/09/2023 |  08:31 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине у Добровољачкој

Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења у предмету "Ејуп Ганић и други" за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Рочиште за наставак главног претреса у овом предмету, које је било заказано за 6. септембар, одгођено је због здравственог стања једног од оптужених који се налази на лијечењу.

Суд БиХ је у мају прошле године потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ која терети Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су починили ратне злочине у случају "Добровољачка" против војника ЈНА.

Оптужени су да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се, такође, терете да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

У једном од најсложенијих предмета какав је суђење за злочине у "Добровољачкој", Тужилаштво БиХ најавило је саслушање 277 свједока, док је одбрана најавила саслушање више свједока од Тужилаштва.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.