latinica  ћирилица
20/09/2023 |  08:40 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

Нехумани услови отежавају живот и заустављају повратак Срба

Српски повратници који живе у селима на потезу од Дрвара према Гламочу муку муче са макадамским путем који им отежава свакодневни живот, а воде битку и за воду, будући да није ријешено питање водоводне мреже.
Дрвар - Гламоч - Фото: РТРС
Дрвар - ГламочФото: РТРС

Мјештани наводе да су проблеми многобројни, а овакви нехумани услови отежавају већ тежак живот и заустављају повратак, јер услова за њега нема.

Они истичу да живота у селима још има, али ријетко се враћају млади, који су гарант опстанка Срба у Крајини.

Повратник у село Роре у Гламочу у Ливањском кантону Жељко Руњо, који има фарму музних крава, рекао је Срни да макадамски регионални пут између Дрвара и Гламоча ствара велики проблем за продају и откуп млијека и млијечних производа.

Један од млађих повратника у селу Роре Дмитар Срдић, који живи у засеоку Срдићи и има стадо од 700 оваца, каже да би асфалтирање пута појачало везу повратничких општина у Ливањском кантону са Републиком Српском.

Зими је овај пут тешко одржавати, а љети га додатно оштећују тешки камиони који служе за дрвну индустрију.

Осим макадамског пута, који спада у ред регионалних између Дрвара и Гламоча, мјештани села воде битку и за воду, будући да није ријешено питање водоводне мреже - цистернама воде коју купују напајују стоку и одржавају домаћинства.

За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, "учестале нападе на повратнике" на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.