latinica  ћирилица
20/09/2023 |  09:23 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Дачић: Нема шанси за пријем Приштине у УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да нема шанси за пријем Приштине у УН нити назнака да ће доћи до промјене става држава чланица.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Сигуран сам да ће позиција наше земље бити ојачана после Генералне скупштине, јер смо сигурни да имамо чврсту већину у УН да Косово не буде примљено у УН. То је за нас изузетно битно - рекао је Дачић, који у Њујорку учествује на Генералној скупштини УН.

Он је оцијенио да је позиција Србије стабилна и да све земље са чијим представницима је разговарао разумију ситуацију у којој се нашла нарушавањем њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Дачић је истакао да представници Приштине злоупотребљавају то што у УН могу да уђу као гости, односно представници посматрачке мисије са Косова и Метохије, али да они нису дио званичне Генералне скупштине УН, пренио је Тањуг.

Он је напоменуо да ће предсједник Србије Александар Вучић сутра у обраћању пред Генералном скупштином изнијети прецизно све оно што Србија мисли о питањима која се тичу њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Ноту коју је амбасада самопроглашеног Косова у Бриселу послала свим сталним представницима земаља чланица ЕУ, а у којој се жали на преговарача ЕУ Мирослава Лајчака, Дачић је назвао потпуним промашајем.