latinica  ћирилица
20/09/2023 |  09:40 | Аутор: СРНА

Миливојевић: Напади у Мостару на све што има српски предзнак

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да су на подручју Мостара врло чести напади на имовину Српске православне цркве, на гробља, као и на свакога ко понесе било каква обиљежја српског народа или чак ћирилицу, која не може остати ни на саобраћајним знаковима у овом дијелу БиХ.
Велибор Миливојевић - Фото: СРНА
Велибор МиливојевићФото: СРНА

- Само у посљедњих годину дана на подручју Мостара имали смо више напада на имовину СПЦ. У децембру прошле године девастирана је Саборна црква Свете Тројице у Мостару, која још није ни обновљена, на начин да су покидани каблови како би црква остала у мраку и како се не би чула звона - навео је Миливојевић за Срну.

Миливојевић је рекао да је, осим велике материјалне штета која је направила дугорочне посљедице, то била и јако ружна порука Србима на овом подручју.

Он је указао да је, осим овог случаја, било још низ напада на црквену имовину, али и на гробља на којима су остављане језиве поруке.

- Забрињавајуће је и то што починиоци за ове случајеве никада нису пронађени и процесурани - истакао је Миливојевић.

Он је напоменуо да су се у овој години на подручју Мостара догодила и два инцидента када су нападнута лица која су носила обиљежја са ћириличним натписима.

- У једном случају починиоци напада нису пронађени иако се све догодило у Старом граду у сред бијела дана. За други који се догодио у спортској дворани јавност је обавијештена да су неки од нападача идентификовани, а да ли су кажњени - није познато - навео је Миливојевић.

Миливојевић је истакао да Срби у Федерацији БиХ иако су конститутиван народ нису равноправни са остала два, што се огледа у многим сегментима.

 Када је у питању запошљавање у државне институције ту је Србима приступ готово немогућ. Знамо да су Уставом загарантоване квоте које би сваки народ требао попунити, међутим то се не поштује. Од неких 19 одсто колико бисмо, када је у питању Мостар, требали имати, Срби добију око три одсто учешћа - наглашава Миливојевић.

Он истиче да се на тај начин грубо крше и газе права српског народа и директно угрожавају егзистенцијална права.

- Од укупно 31 установе и предузећа у граду Мостару немамо ниједног руководиоца из реда српског народа. У свим тим установама имамо пет чланова надзорних одбора - додаје Миливојевић.

Он истиче да у неким јавним установама нема запослен нико од Срба, а да је, према прошлогодишњим подацима о заступљености Срба у Градској управи Мостара, од 493 особе које раде у управи и одјељењима само 24 Срба.

Што се тиче Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/, министарстава и кантоналних институција ситуација је још поражавајућа. "Једина инстанца у којој се донекле поштује национални баланс и гдје постоји напредак у запошљавању српског народа је кантонално Министарство унутрашњих послова", додао је Миливојевић.

Миливојевић је рекао да права која гарантује конститутивност народа, коју су Срби у ХНК добили тек прије двије године, не могу остварити.

- Када је у питању језик и писмо, довољно је навести примјер да ћирилица не може опстати ни на саобраћајним знаковима, већ се државна имовина девастира и уништава како ћирилица не би била видљива - наводи Миливојевић.

Он напомиње да српска дјеца на подручју Мостара немају српски језик и националну групу предмета у основним и средњим школама.

- Бројни стамбени објекти на подручју Мостара који су припадали Србима још увијек, тридесет година након рата нису обновљени, тако да су ти људи спријечени да се врате на своје. Чињеница да је Саборна црква у Мостару једини велики вјерски објекат у региону који није обновљен, такође, је јасан показатељ односа према Србима, њиховој имовини и светињама на овом подручју - истакао је Миливојевић.

Он је нагласио да је однос федералне власти према положају и статусу српског народа игнорантски, те да постоје бројне институције гдје не ради нико од Срба нити су заступљени у управљачким структурама.

За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, "учестале нападе на повратнике" на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.