latinica  ћирилица
20/09/2023 |  10:22 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

У Гацку почињу 20. "Ћоровићеви сусрети"

Манифестација "Ћоровићеви сусрети" почињу сутра свечаном академијом у Дому културе у Гацку од 20.00 часова.
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација) -
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација)

О добитнику награде ове године одлучивао је жири у саставу Милош Ковић, Радмило Пекић и Боривоје Милошевић.

Награђену књигу ''Свети краљ Милутин'' радило је 16 аутора , а објавила је Задужбина Светог манастира Хиландара.

Уредништво је повјерено Срђану Пириватрићу, Смиљи Марјановић Душанић и Даници Поповић.

И ове године у оквиру ''Ћоровићевих сусрета'' биће одржан Међународни научни скуп историчара.

Најављујући програм манифестације у ''Разбудилнику'' Радија Републике Српске, Радомир Вучковић из СПКД Просвјета Гацко, нагласио је да је тема овогдишњег скупа ''Знаменити Херцеговци кроз историју''.

- Ова тема се не може обрадити за једну, па ни десет година, али ми смо ослучили да је обрађујемо у наредним годинама, што је наишло на велико одобравање стручне јавности. Ове гдоине пријавило се 25 историчара, али ми смо одабрали 13 реферата за излагање, од тога је 10 оригиналних радова - истакао је Вучковић.

Ћоровићеви сусрети трајаће до суботе, 23.септембра, а тог дана биће представљен и Зборник радова Филозофског факултета у Бањалуци.

- Овом представљању у Народној библиотеци у Грацку, присуствоваће учесници округлог стола ''Српска проза данас'', који се одржава и Билећи, као и поменутог научног скупа историчара. Један од важних догађаја је и представљање Просвјетиних издања и часописа ''Нова Зора'', који издају одбори СПКД Просвјета у Гацко, у Билећи, у манастиру Св. Петар Зимоњић у Гацку - нагласио је Вучковић.

Важна културна и научна сарадња биће потврђена присуствовом представника Матице Српске у Новом Саду, који ће представити манифестацију ''Ленкин прстен'', али и добитника награде Скендер Куленовић за животно дјело, Благоја Баковића и глумаца Српског Народног позоришта у Новом Саду.