latinica  ћирилица
20/09/2023 |  10:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Вучићево излагање у УН биће пажљиво праћено у цијелом свијету

Излагање предсједника Србије Александра Вучића на засједању Генералне скупштине Уједињених нација које се очекује сутра биће веома важно и поруке које ће он упутити биће врло пажљиво праћене у цијелом свету, изјавила је данас предсједница Владе Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg) -
Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg)

- Агенда Вучића на овом догађају који је најважнији догађај у години у свијету, је веома претрпана. Он има разговор за разговором али се веома озбиљно припрема за сутрашње излагање - рекла је она гостујући на ТВ Хепи.

Истакла је да се на овом догађају увијек виде спољнополитички приоритети земље, али и шта земље имају да кажу и односу на најактуелније проблеме.

- То је у нашем случају Косово и Метохија али као што смо могли да чујемо и из изјава Александра Вучића поставља се и питање о увођењу санкција Русији. То је за све остале земље тема над темама, пошто Србија једина Европи није увела санкције Русији, па се увијек поставља питање када ћемо то урадити, зашто нисмо и како мислимо да постанемо члан Европске уније а да не уведемо санкције - навела је премијерка Србије.

Рекла је да су притисци на Србију велики и подсјетила да је и Вучић рекао да не зна колико ћемо дуго моћи да бранимо своје принципе, али да дајемо све од себе да се одбранимо.

- Притисци су велики али успијевамо да водимо самосталну спољну политику у складу са нашим најбољим интересима и међународним принципима и да немамо посљедице у смислу недоласка страних инвеститора, јер они долазе а наш кредитни рејтинг је добар - рекла је Брнабић.

Оцијенила је да је засједање Генералне скупштине УН веома важно јер се ту чују све поруке које једни другима имају да упуте и САД и Кина и Европска унија и Русија.

- То је форум у оквиру кога се за три или четири дана одрже састанци за које би било уобичајено потребно седам или осам мјесеци - истакла је она.