latinica  ћирилица
20/09/2023 |  10:56 | Аутор: СРНА

Одузета арома за наргиле, дуван, текстил и мобилни од 127.000 км

Службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ регионалних центара Тузла, Сарајево и Бањалука су у неколико одвојених акција на више локација одузели већу количину арома за наргиле, резани дуван, текстил и мобилне телефоне у вриједности од око 127.000 КМ.
БиХ - УИО - одузета роба - Фото: СРНА
БиХ - УИО - одузета робаФото: СРНА

На више локација на подручју општине Кључ одузето је 63 комада наргиле-луле и 103 паковања ароме за наргиле, процијењене вриједности око 25.000 КМ. Роба није била на прописан начин обиљежена акцизним маркицама Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Из УИО БиХ саопштено је да је приликом прегледа комбија на граничном прелазу Орашје код физичког лица, које је намјеравало да прође царинску процедуру без плаћања увозних дажбина, пронађена и привремено одузета непријављена роба - 257 јакни, капута, хаљина и друге одјеће.

На царинској испостави Бијељина, приликом прегледа камиона у чијој пошиљци је био пријављен ПВЦ материјал, пронађена је и привремено одузета скривена и кријумчарена роба - 16 "ајфон" мобилних телефона.

Укупна вриједност привремено одузете робе у Орашју и Бијељини је око 50.000 КМ.

Након дојаве, на подручју Сарајева је приликом контроле продајног и складишног просотра у власништву физичког лица, пронађено је и одузето 272,5 килограма ситно резаног дувана, тржишне вриједности око 52.000 КМ, који није био обиљежен акцизним маркицама и за који власник није посједовао документацију о поријеклу.

Против починилаца наведених незаконитости ће у оквиру прекршајног, односно кривичног поступања бити предузете законом прописане мјере и радње, додаје се у саопштењу.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позвала је грађане да на отворену линију 080/020-607 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа.

Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни, а грађани могу и на вибер апликацију на број 065/355-155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.