latinica  ћирилица
20/09/2023 |  11:22 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Пећанац: Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово - "црна рупа" Европе

Највеће српске повратничке општине у Федерацији БиХ Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово су "црна рупа" БиХ и Европе због кршења основних људских права, а да није помоћи Републике Српске и Србије овим локалним заједницама, Срба у њима не би ни било, рекао је Срни предсједник Савеза српских удружења "Завичај" Бране Пећанац.
Зграда општине Дрвар - Фото: РТРС
Зграда општине ДрварФото: РТРС

Он је истакао да су у овим општинама услови живота лоши, те да се из Федерације поручује да Срби не треба да живе на вјековним огњиштима.

Пећанац је навео да у многим кантонима у ФБиХ нису испоштована елементарна права Срба загарантована Уставом, када је ријеч о српском језику, образовању и школству.

Према његовим ријечима, у Гламочу српска дјеца ни данас не изучавају матерњи језик и ћириличко писмо које је најсавршеније на свијету.

- Да није Републике Српске и Србије и њихове помоћи нашим општинама у ФБиХ, Срба не би ни било, а свједочимо свакодневно да нас је све мање - рекао је Пећанац.

Он је нагласио да Федерација апсолутно не брине о повратницима и да је некоме циљ да Срба уопште нема у ФБиХ.

- Регионални путни правац који повезује Дрвар и Гламоч у 21. вијеку је макадамски. Нисам оптимиста да ће неко из БиХ и Федерације ријешити овај дугогодишњи проблем. Само Република Српска и Србија могу помоћи да се споје асфалтом Дрвар и Гламоч. Није то ништа случајно, то је свјесно раздвајање српског корпуса - сматра Пећанац.

Он је указао и на бројне проблеме српских повратника у Ливањском пољу, али и у Бихаћу, од основних услова за живот као што су струја, вода и пут.

- Годинама Бихаћ опструише активности на рјешавању проблема струје у повратничким селима - рекао је Пећанац.

Он је истакао да српским повратницима треба да помогне Федерација јер је то њихова обавеза, почевши од остваривања елементарних људских права.

- Својим односом према повратницима Федерација шаље поруку да ми не треба да живимо на вјековним огњиштима. Срби у ФБиХ једино се уздају у Србију и Српску - поручио је Пећанац.