latinica  ћирилица
20/09/2023 |  13:05 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Меморандум о формирању Парламентарног форума Србија-Српска; Историјски документ (ВИДЕО)

У Београду је данас потписан Меморандум о формирању Паламентарног форума, заједничког тијела народне скупштине Србије и Републике Српске. Документ су потписали предсједници парламената Владимир Орлић и Ненад Стевандић, а форум ће се састајати најмање два пута годишње и то наизмјенично, у Бањалуци и Београду.
Ненад Стевандић и Владимир Орлић - Фото: СРНА
Ненад Стевандић и Владимир ОрлићФото: СРНА

Одлука о формирању овог међупарламентарног форума донесена је почетком августа ове године на састанку Савјета за сарадњу Србије и Републике Српске, што су подржале и двије владе на заједничкој сједници.

Предсједник НСРС Ненад Стевандић истакао је да је овај меморандум историјски документ, највећи и најозбиљнији и да се данас пише најљепши дио историје српских односа.

Он је додао да ће ово тијело имати најмање два засједања годишње, усвајати акте које ће слати парламентима Србије и Српске.

Према његовим ријечима, од настанка Републике Српске, ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписују Србија и Српска.

- Он није усмјерен ни против кога, јер нема другу конотацију осим сарадње, развоја, његовања заједничких вриједности, културе, традиције, али и подршке једних другима на заштити, како територијалног интегритета Србије, тако и дејтонског интегритета, територијалног капацитета и уставних надлежности Републике Српске - рекао је Стевандић.

Србија и Српска ће, додао је он, први пут имати заједничко тијело, које ће засједати и у скупштини Србије и Српске, доносити закључке и препоруке, а имаће и свој властити пословник о раду који ће делегације да усагласе.

Потписивање меморандума била је и прилика да Србија понови безрезервну подршку Републици Српској.

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да Србија подржава договор два ентитета, односно три конститутивна народа у БиХ и да не може прихватити наметнута рјешења која долазе споља.

Са састанка је упућена и заједничка подршка делегацији Србије, коју предводи предсједник Александар Вучић на засједању Уједињених нација у Њујорку.