latinica  ћирилица
20/09/2023 |  14:16 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Правобранилаштво Српске припрема кораке у вези са Шмитом (ВИДЕО)

Правобранилаштво Републике Српске са другим институцијама активно ради на предузимању адекватних корака када је ријеч о активностима нелегитимно постављеног Кристијана Шмита, изјавио је главни правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.
Правобранилаштво Републике Српске - Фото: Screenshot
Правобранилаштво Републике СрпскеФото: Screenshot

Говедарица је за Срну рекао да такозвани високи представник, односно ОХР наставља да крши међународно право, а самим тим и цивилизацијско право јер се оспоравањем права на имовину оспорава и право на живот.

- Замислите домаћина који је са прецима стварао имовину. Када желите да му узмете ту имовину, одузимате му и живот. Наша јавност треба да схвати да је покушај одузимања имовине која припада Републици Српској, заправо покушај одузимања живота грађанима Српске - нагласио је Говедарица.

Он је рекао да се не може очекивати од некога ко је незаконито и неуставно постављен да поштује Устав и међународно право.

- Што се грбо роди, вријеме не исправи. Не можете очекивати од некога ко је незаконито, неуставно и супротно међународном праву именован да поштује Устав и закон. То је апсурдно и он никада неће поштовати Устав ни међународно право - навео је Говедарица.

Он је нагласио да разговора о имовини нема и неће бити јер је то питање регулисано Уставом.

- Република Српска наставља да располаже са својом имовином и наставља с инвестиционим пројектима и развојем. Не можемо дозволити да нам се то оспори као и надлежности утврђене међународним правом, Уставом и законима - истакао је Говедарица.