latinica  ћирилица
20/09/2023 |  14:27 ⇒ 21/09/2023 | 08:58 | Аутор: СРНА

Врховац: "Инвест форум" премашио сва очекивања

Први "Инвест форум" у Бањалуци премашио је сва очекивања, и по броју посјета страних делегација Републици Српској, али и по конкретним договорима успостављеним током директних сусрета привредника, те у разговору потенцијалних инвеститора са представницима Инвестиционо-развојне банке и Владе Републике Српске, каже вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.
Инвест форум Бања Лука - Фото: Уступљена фотографија
Инвест форум Бања ЛукаФото: Уступљена фотографија

Он је рекао да су током јучерашњег "Инвест форума" велико интересовање за улагање показали бројни инвеститори, међу којима су и велике свјетске компаније као што су представници азербејџанске националне нафтне компаније "Сокар груп", турске групације "Догуш", те "Алказар енерџи" из Уједињених Арапских Емирата.

Према ријечима Врховца, током Форума договорени су и завршни кораци за отварање фабрике за производњу аутомобилских дијелова у Прњавору респектабилне њемачке компаније "Мубеа", што је инвестиција вриједна 150 милиона евра.

Врховац је истакао да би фабрика требало прво да запосли 1.000 радника, а потом још 500 радника.

Он је навео да је компанија "Алказар енерџи" из Уједињених Арапских Емирата показала интерес за улагање у Републику Српску у области обновљивих извора енергије као што су вјетар и соларна енергија.

- Атрактивно пословно окружење и стимулативна пореска политика главни су мотив за улагање. Компаније са истока у Републици Српској, рецимо, виде идеално мјесто за долазак у Европу, јер улагањем у Српску имају имају приступ тржиштима од 600 милиона грађана на принципу слободне трговине, а на основу споразума ЦЕФТА, Споразума о слободној трговини БиХ са Турском, ЕФТА споразум... - рекао је Врховац.

Међу заинтересованим инвеститорима је и аустријска компанија "Инфинити медија", Глобална гондација АИМ из Уједињених Арапских Емирата, више кинеских компанија из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, сектора информационих технологија...

- Бањалука је јуче била центар региона и центар Европе. Више од 300 учесника, међу којима привредници и потенцијални улагачи из 22 земље – цијелог региона, Европе, Азије – дошли су да упознају Републику Српску и наше потенцијале за улагање. Одушевљени су организацијом Форума и гостопримством у Републици Српској - рекао је Врховац.

Он каже да је задовољан чињеницом да је Форум, са импозантним бројем учесника и конкретним договорима, потврдио да је ИРБ у протеклом периоду урадио велики и озбиљан посао у промоцији потенцијала Републике Српске, саопштено је из Агенције "Маниа".

- Форум и интерес који су компаније показале за улагање у Републику Српску круна су свих досадашњих активности Инвестицоно-развојне банке Републике Српске. Ми настављамо и даље да промовишемо Републику Српску у најбољем свјетлу, ради привлачења нових инвестиција и отварања радних мјеста - рекао је Врховац.