latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:14 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Радмановић: Недопустиво што о закону о спољним пословима нема мишљења Предсједништва

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да је једна од битних примједби што о Приједлогу закона о спољним пословима нема мишљења Предсједништва БиХ као институције задужене за спољну политику.
Небојша Радмановић - Фото: СРНА
Небојша РадмановићФото: СРНА

Радмановић је рекао да је доношење закона о спољним пословима врло сложена проблематика у свим земљама у свијету а поготово у сложеној земљи као што је БиХ.

- Није случајно да ми 20 година нисмо успјели да усвојимо овај закон и добро је што је то питање покренуто - оцијенио је Радмановић.

Он је додао да не може рећи да ли је добро што је овај закон покренуо и утврдио као приједлог Савјет министара за Парламентарну скупштину и да му се чини да су пребрзо то прочитали.

- У појединостима има пуно примједби на овај закон. За сада након Уставноправне комисије прошао је уставни основ јер нема разлога да се обори уставни основ с обзиром да он постоји, али тек након сједница клубова рећи ћемо конкретније примједбе и изнијети их на сутрашњој сједници - најавио је Радмановић.

Радмановић је истакао да није оптимиста да ће бити позитивно мишљење о том закону.

- Требало је питати Предсједништво БиХ шта мисли о оваквом Нацрту закона јер је Предсједништво највиши орган у БиХ који искључиво одлучује о спољној политици, а не питати њих шта мисле о закону изгледа ми благо речено чудно - оцијенио је Радмановић за Срну.

Он је указао да у овом моменту нема никаквог става Предсједништва БиХ о овом законском приједлогу и да би се могло десити да буде усвојен, што није добро.

- Има Предсједништва у самом закону, а треба бити и других органа који довољно нису заступљени, а Предсједништво би морало имати мишљење о овом закону, а нема га - констатовао је Радмановић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржаће сутра сједницу на којој би требало да у првом читању буде размотрен Приједлог закона о спољним пословима БиХ чији је предлагач Савјет министара.