latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:17 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Нема сагласности политичког Сарајева за заштиту домаће производње

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да нема сагласности ни подршке политичког Сарајева заштити домаће пољопривредне производње.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Минић је истакао да не може бити заштите од прекомјерног увоза ако на нивоу заједничких институција БиХ нема спремности за компромис.

- Ако имамо некога ко није спреман на компромис да иде гасовод испод ријеке Дрине и да се ради Хидроелектрана Бук Бијела, онда не знам како ће тај неко бити за то да пољопривредни произвођачи у Републици Српској имају било какву заштиту или погодност -  рекао је Минић након састанка у Бијељини са семберским пољопривредницима.

Минић је навео да се не може утицати на прекомјерни увоз свега у БиХ и оцијенио да су поражавајући подаци о томе колико се увози кукуруза, пшенице и меса.

Он је додао да је на терену са пољопривредним произвођачима разговарао о припреми јесење сјетве и подстицајима за наредну годину, те нагласио да је чуо добре приједлоге.

- Морамо предвидјети такав буџет да пољопривредна производња буде одржива и да имамо извјесност у тој производњи - оцијенио је Минић.

За подстицаје у мљекарставу, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је рекао да би убудуће требали да буду по грлу, како би се избјегле евентуалне малверзације и навео да је до сада пописано више од 92 одсто, односно 32.000 музних грла.

- То је додатних 10 милиона КМ за мљекаре, који ће бити исплаћени по грлу и ако видимо да је тај модел ефективнији, коректнији и мање подложан евентуалној малверзацији, сигурно да ћемо тај модел примијенити - навео је Минић.

Говорећи о афричкој куги свиња, он је најавио да ће до краја седмице ресорно министарство донијети рјешење којим ће на три мјесеца забранити унос свиња на мјестима јављања болести и еутаназије.

- С поносом истичем да смо први у региону дозволили девет начина конзумације меса и интервентним откупом спасили 7.500 најквалитетнијих и здравих свиња, а уз могућност провоза из угроженог подручја спасили још 5.000 свиња - рекао је Минић.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије и Мајевице" Саво Бакајлић захвалио је Минићу и ресорном министартсву за спремност да у договору са домаћим произвођачима хране покушају наћи најбољи начин да се помогне пољопривредницима, нарочито уочи јесење сјетве у производној години за коју се рекли да је катастрофална.

- Сви смо оптимисти и разговараћемо кад год буде требало да би се заједничким снагама сачувала пољоприредна производња - рекао је он.

Бакајлић је навео да је потребно подићи подстицај на 800 КМ по хектару, поједноставити обавезе у вези са порезом на доходак, а нарочито на нивоу заједничких институција БиХ обезбиједити заштиту домаће производње и увођење такозаног плавог дизела.

- Увоз је уништио пољопривредну производњу у БиХ - додао је Бакајлић.