latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:29 | Аутор: СРНА

Суђење за Добровољачку: Свједок ударан по глави када је заустављена колона ЈНА

Свједок Тужилаштва БиХ Дарко Сејмановић данас је на суђењу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године испричао да је ударан по глави када је колона заустављена.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Сејмановић је навео да је тада био на одслужењу војног рока у Сарајеву и да је био у ауто-транспортном батаљону, те да је тог 3. маја његова јединица била у Лукавици када су добили наређење да крену како би извели припаднике Друге војне области из команде у Сарајеву.

- Колона од 20, 22 возила... Наређено је да заврнемо цераде, да се види да нема ништа у камионима. Рекли су да је све договорено - рекао је свједок, додајући да су у колони била и возила УНПРОФОР-а.

Сејмановић је навео да је путем видио наоружане људе у униформама, дјелимично униформисане и цивиле, као и обиљежја љиљана и зелене беретке.

Он је испричао да су у његов камион утоварене књиге и архива, преноси Бирн.

- Био је господин /Алија/ Изетбеговић са кћерком. Причао је са генералном /Милутином/ Кукањцем. С њима су били припадници УНПРОФОР-а - присјетио се Сејмановић.

Он је навео да је колона заустављена и да су им пришла наоружана лица и тражила да предају оружје.

- Причали су и да су се два транспортера УНПРОФОР-а окренула и отишла - рекао је Сејмановић и додао да им је тада наређено да легну на земљу.

Он је испричао да је у страху заборавио да преда бомбу која му је била на појасу и да је "један" то видио и почео да му псује.

- Замотао је опасач око руке и ударао ме с тим опасачем на којем је била бомба и фишеклија - присјетио се свједок, додајући да му је крв текла из главе и да и данас има ожиљке.

Сејмановић је рекао да су одведени у фискултурну салу, гдје их је чувала војска и полиција.

Свједок је испричао и да су вођени на испитивање и да су се неки официри враћали претучени, али и да се неки нису ни вратили.

Он је навео да су сутрадан отишли за Лукавицу, као и да је касније имао здравствених проблема због, како су љекари закључили, стреса који је доживио приликом заробљавања.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Браниоци су свједока испитивали у вези са наводима да је у ФИС-у било полиције, напомињући да је у истрази рекао да их је полиција пописала, а да су у салу послије улазила лица у униформама, дјелимично униформисани и у цивилној одјећи, што је свједок потврдио.

Суђење ће бити настављено 4. октобра.